Adviesdag: Hoe flexibel produceren door nieuwe technologieën in de food-, assemblage- en automotive industrie?
De maakindustrie in Noordwest-Europa worstelt om op kosten te blijven concurreren met grootschalige fabricage in lageloonlanden. KMO’s kampen bovendien ook met een schaarste aan goede werknemers omdat sommige werkzaamheden repetitief en fysiek belastend zijn. Dergelijke taken benutten niet het volledige potentieel van de werknemer.
Flexibele productie die tegemoet komt aan de vraag van de markt naar super-personalisatie en de productie van kleine series, zogenaamde lot-size 1, zijn fundamenteel om de concurrentiekracht te vergroten en jobs in de regio te houden. Toch weten nog te weinig KMO’s welke voordelen specifieke automatiseringsoplossingen, cobots of robots voor hun onderneming in petto hebben.
Zitdag
Tijdens de zitdag “cobots en digitale ondersteuning” kan je een afspraak maken met een accountmanager en/of technisch expert van Flanders Make. Aan de hand van je concrete case en behoefte kan de voor jouw geschikte automatiseringsformule besproken worden. Verder wordt er bekeken of je deel kan uitmaken van het Cotemaco-project en of je voor deze steunmaatregelen in aanmerking komt.
Doelstelling
Inzicht in de verschillende toepassingsgebieden van cobots en digitale ondersteuning van de operatoren in uw productieproces.
Doelgroep
Deze infosessie richt zich op iedereen uit de automotive industrie die interesse heeft in het toepassen van cobots, robots of digitale ondersteuning van de operator in zijn onderneming (tot 250 werknemers).
Voka KvK Limburg en Flanders Make zijn partner in Europees Interreg project COTEMACO
Wat biedt COTEMACO?
Het COTEMACO project kent een voucherprogramma voor een 60-tal KMO’s in de food-, assemblage- en automotive industrie.
Hiermee verkrijgen de deelnemers de mogelijkheid om
- fieldlabs met realistische bedrijfscases en pilots te bezoeken.
- krijgen ze toegang tot kennis en kunde van het consortium
- ondersteuning bij de keuze en implementatie in hun eigen bedrijfsomgeving.
Dit project moet leiden tot meer bewustzijn en meer tastbare kennis bij KMO’s in Noordwest-Europa. Doordat KMO’s in deze living labs kunnen testen en ervaren hoe collaboratieve robotica en digitale technologieën werken in herkenbare en industrieel relevante settings, wordt de drempel verlaagd om de technologieën te adopteren.
Project partners:
- België: Voka – KvK Limburg & Flanders Make
- Nederland: HighTechNL & Food Tech Brainport
- Verenigd Koninkrijk: Greater Lincolnshire Local Enterprise Partnership & University of Lincoln
- Duitsland: Advice Center for socially acceptable Technology-Designing & Center for Mechatronics and Automation Technology GmbH
Projectduur:
Het project loopt tot 2021
Wilt u meer weten over dit project of heeft u interesse in deelname?
Filip Vanderhoydonks; +32 477 49 87 07; filip.vanderhoydonks@voka.be
Een overzicht van al onze opleidingen en diensten vindt u op www.voka.be/limburg/innovatie