Het QCAP-monitoringsysteem is uitgerust met hypermoderne sensortechnologie. Het systeem detecteert sporengassen in complexe gasmengsels door een laserstraal door een luchtmonster te schieten en de lichtoutput aan de andere kant te meten. De sensor zal worden gebruikt om de toestand van groente en fruit tijdens de opslag te monitoren. QCAP-programmaleider Frans Harren presenteerde het systeem in Amsterdam tijdens de ÉPRISE Roadshow, een twee dagen durend onderzoeks- en technologie-evenement.
ÉPRISE staat voor ‘Empowering Photonics through Regional Innovation Strategies in Europe’. Het is een ontmoetingsplaats voor onderzoekers en bedrijven op het gebied van fotonica, de technologie die zich richt op het detecteren van licht. Dit jaar werd de roadshow geheel gewijd aan toepassingen in de landbouw- en levensmiddelensector. Het was een uitstekende gelegenheid om het QCAP-project en de mogelijkheden ervan te presenteren. Frans Harren: “We hebben vertegenwoordigers ontmoet van verschillende bedrijven en landbouwonderzoeksinstituten die graag zouden willen mede-investeren in zo'n sensor.”
Tijdens het evenement plantte Frans Harren ook de eerste zaadjes voor een vervolgproject. Frans Harren: “Dankzij dit INTERREG-project heeft de sensor TRL6 bereikt. Bovendien hebben we aangetoond dat de sensor goede resultaten levert in realistische omstandigheden. Om een commercieel systeem te kunnen ontwikkelen, moet er verder in de sensor worden geïnvesteerd. Dit willen we realiseren met een H2020 ‘Fast Track to Innovation’-project, samen met de bedrijven die verbonden zijn aan QCAP en andere sectoren.” Het QCAP-project loopt nog tot juni 2020. Verwacht wordt dat de financiering voor het vervolgproject tegen die tijd rond zal zijn.