GroentenFruit Huis slaat brug tussen QCAP en praktijk

“Dit zou het begin kunnen zijn van een baanbrekende nieuwe manier van kwaliteitsmonitoring”

De QCAP-onderzoekers ontwikkelen een fundamenteel nieuw systeem om de kwaliteit van groenten en fruit tijdens de opslag te monitoren. Maar hoe zorg je ervoor dat het onderzoek zo goed mogelijk aansluit op de behoeftes van deze sector? Hier spelen de Associate Partners een belangrijke rol in. Eén van die partners is het GroentenFruit Huis, de branchevereniging voor Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met de afzet van groenten en fruit. Peter Verbaas, projectdirecteur Voedselveiligheid & Ketenborging, legt uit wat het belang is van QCAP voor hun leden en welke rol GroentenFruit Huis in het project heeft.

Wat zijn de belangrijkste taken van het GroentenFruit Huis?

“Wij opereren op het snijvlak van overheid en het bedrijfsleven. Aan de ene kant zetten wij de praktische kennis van onze leden om in beleidsadvies. En aan de andere kant toetsen wij nieuwe wetgeving op haalbaarheid en doelmatigheid. Ook zijn we betrokken bij zaken als het vormgeven van de CAO voor de groothandel in groenten en fruit en zetten we ons in om leden aan tools te helpen waarmee zij de positieve gezondheidseffecten van onze producten beter kunnen communiceren.”

Waarom zijn jullie Associated Partner van QCAP?

“Een van onze aandachtsgebieden is Logistiek & ICT. Wij stimuleren ontwikkelingen waarmee Nederland haar unieke positie in de groente- en fruitlogistiek kan behouden. Het monitoringsysteem dat ontwikkeld wordt binnen QCAP, is daar een heel mooi voorbeeld van. Hier wordt geen bestaand product doorontwikkeld, maar het is echt vanaf de bodem wetenschappelijk hoogstaand onderzoek. Dit zou het begin kunnen zijn van een baanbrekende nieuwe manier van kwaliteitsmonitoring.”

Wat is jullie rol in het project?

“Wij slaan de brug tussen QCAP en de praktijk: we kijken of het systeem aansluit bij wensen van onze leden en hoe het praktisch in de huidige systemen is in te passen. Aangezien wij de gehele sector mogen vertegenwoordigen, kijken we ook of de technologie nog breder is toe te passen. Dan denken we bijvoorbeeld aan een breder scala aan groenten en fruit, maar ook of we nog andere chemische processen kunnen meten. En of het systeem wellicht in een ander deel van de logistieke keten is in te passen, zoals in zeecontainers.”

Wanneer is QCAP voor jullie geslaagd?

“Voor ons is QCAP geslaagd als er straks product ligt waarmee chemische dan wel microbiële processen in grote partijen groente of fruit makkelijker en goedkoper gedetecteerd kunnen worden. Daarmee kunnen onze leden een grotere efficiëntie halen en de juiste producten selecteren voor diverse en specifieke markten. Dat is niet alleen economisch interessant, maar is ook een belangrijke stap in het beperken van voedselverspilling.”

Share this

Tweet Share