Maak kennis met Bert Verlinden, onderzoeksmanager bij Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT)

Wat is uw expertise?

“Van opleiding ben ik voedingstechnoloog. Tijdens mijn doctoraatsonderzoek heb ik onderzocht hoe kookprocessen de textuur van groenten veranderen en hoe je die fysico-chemische processen kan vatten in wiskundige modellen. Bij VCBT pas ik dat modelleerwerk toe op de bewaring van verse groenten en fruit. Hierdoor begrijpen we steeds beter hoe de kwaliteit verandert en onder welke bewaaromstandigheden we deze kwaliteit zo lang mogelijk kunnen behouden.” 

 

Waarom neemt u deel aan het QCAP-project?

“Eigenlijk zouden we elk nieuw seizoen een beetje anders moeten bewaren, omdat het fruit elke keer weer andere eigenschappen heeft Het QCAP project ontwikkelt technologie om dit mogelijk te maken. Met deze technologie proberen we als het ware met het fruit in de bewaring te ‘praten’ door bepaalde vluchtige stoffen die tijdens de bewaring uit het fruit vrijkomen te meten en hieruit af te leiden of het fruit zich goed voelt. Hierdoor kunnen we dan ingrijpen voor het echt fout gaat.”

 

Wat is uw grootste uitdaging in dit project?

“Een zeer boeiende uitdaging is de samenwerking tussen enerzijds de instrumentenbouwers en natuurkundigen en anderzijds hebben we de bewaarfysiologen die met levende planten bezig zijn en een totaal andere taal spreken. Maar de grootse uitdagingen zijn van technische aard. Het blijft een huzarenstukje om delicate meetinstrumenten ook nog betrouwbaar te laten werken in een koude en natte bewaaromgeving laat staan hoe we de taal die het fruit ‘praat’ moeten begrijpen.”

 

Share this

Tweet Share