Maak kennis met Dirk Köpcke, hoofd van de afdeling Vruchtkwaliteit en fruitopslag van de Landwirtschaftskammer Niedersachsen, fruitteeltonderzoeksstation Jork

 Wat is uw vakgebied?

“Vruchtkwaliteit en fruitopslag, dus alles wat te maken heeft met de kwaliteit van de vrucht aan de boom en na de oogst. Denk hierbij aan bemesting, irrigatie en drainage, oogstprognoses en uiteraard opslag en sortering van het fruit.”

 

Waarom neemt u deel aan het QCAP-project?

“In Noord-Duitsland worden grote hoeveelheden appels en bosbessen geproduceerd en opgeslagen. Een optimale opslag vermindert verliezen als gevolg van waterverlies, rotting of fysiologische ziekten. Tot nu toe werd alleen de O2-/CO2-concentratie in de opslag gemeten en gecontroleerd. Als aromastoffen in de opslag continu worden gemeten, zoals het QCAP-project mogelijk moet maken, levert ons dit nieuwe mogelijkheden op om de opslag verder te optimaliseren en verliezen te voorkomen.”

 

Wat is uw grootste uitdaging in dit project?

“De sensor moet niet alleen verschillende aromastoffen kunnen meten, maar het systeem moet ook praktisch en rendabel zijn voor magazijnen. Bovendien is er nog een gebrek aan kennis over welke aromastoffen voor welke ziekten als indicator kunnen dienen.”

Share this

Tweet Share