Op 21 mei 2019 heeft de Radboud Universiteit in samenwerking met NKT en VCBT een onderzoeksartikel gepubliceerd in het open-accesstijdschrift Sensors. In het artikel beschreef de Radboud Universiteit de ontwikkeling, validatie en toepassing van de eerste QCAP-sporengassensor. Het artikel werd in twee dagen wereldwijd meer dan tweehonderd keer bekeken.
Met de ontwikkeling van het eerste prototype van de QCAP-sensor aan de Radboud Universiteit in Nijmegen komt de praktische toepassing ervan voor real-time kwaliteitscontrole in fruitopslag weer een stapje dichterbij. Het prototype is voorzien van een nieuwe breedband mid-infraroodlaser, een supercontinuümlichtbron, waardoor meerdere gassoorten tegelijkertijd kunnen worden gedetecteerd. Na twee jaar is deze nieuwe technologie nu succesvol toegepast in een echte opslagbak voor peren. De metingen laten veelbelovende resultaten waarbij zelfs concentraties van minder dan 1 ppmv worden gemeten (ppm op volumebasis).
Op basis van de feedback van VCBT bouwt het QCAP-team van de Radboud Universiteit nu een tweede, stabieler en gevoeliger prototype. Deze nieuwe sensor zal begin juli worden afgerond en worden overgebracht naar het Esteburg Obstbauzentrum in Jork (Duitsland) voor toepassing in een bosbessen- en appelopslag.