VCBT organiseert workshop over opslag in dynamisch gecontroleerde atmosfeer

Tijdens een workshop presenteerde het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) de laatste ontwikkelingen op het gebied van de opslag in een ‘dynamic controlled atmosphere’ (DCA) aan kwekers van appels en peren. De workshop vond plaats in het onderzoeksinstituut Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden, in het hart van de Belgische fruitteeltregio.

Hier kregen de kwekers door het bedrijfsleven en de academische wereld een evenwichtig beeld voorgeschoteld van de voordelen en mogelijkheden van de verschillende technologieën. Ann Schenk van VCBT introduceerde de grondbeginselen van DCA-opslag en Pieter Verboven (KU Leuven) gaf een overzicht van de meest recente onderzoeksresultaten. Storex, Besseling en Van Amerongen, de drie belangrijkste leveranciers van de DCA-technologie in Nederland en België, gaven een presentatie van hun specifieke oplossingen en de implementatie ervan. Tijdens en tussen de presentaties door werden vragen gesteld en geanimeerde discussies gevoerd. Hieruit bleek dat de kwekers nog veel vragen over deze nieuwe technologieën hadden.

De kern van alle DCA-technologieën bestaat uit het meten van de respons van het opgeslagen fruit om zo de opslag ervan te kunnen optimaliseren. In het QCAP-project wordt een nieuw type sensor ontwikkeld dat een veel rijker responssignaal zal afgeven. Bert Verlinden van VCBT gaf een overzicht van deze nieuwe technologie. Aan het einde van de workshop maakten de kwekers nog van de gelegenheid gebruik om onder het genot van een glas appelsap de voor- en nadelen van ieder systeem met de presenteerders te bespreken.

Share this

Tweet Share